Om Laila Durán

Laila Durán vokste opp blant stoffer i sin mor og farmors systue og begynte tidlig å sy sine egne klær. Interessen for tekstiler har fulgt henne hele livet og hun har vært grossist både innenfor motetekstiler og historiske stoffer. Kontakten med historiske tekstiler fikk hun gjennom å samarbeide med Skandinavias største kostymeavdelinger. Etterspørsel fra operahus og teatre førte henne til europeiske tekstilfabrikker og etter hvert også til India der egen småskalaproduksjon var mulig. I 2003 startet hun Duran Textiles AB sammen med sin samboer, kunstneren og illustratøren Torkel Henriksson, og tekstilviteren Martin Ciszuk. Duran Textiles reproduserer historiske tekstiler fra museumssamlinger og har i dag en omfattende kolleksjon av håndtrykte bomullsstoffer og historiske silkestoff. Les mer på www.durantextiles.com

    I sin søken etter forelegg til nye rekonstruerte stoffer kom Laila Durán i kontakt med nordiske folkedrakter via museenes samlinger. I 2010 bestemte hun seg for å lage en serie coffee table-bøker om skandinaviske folkedrakter som resulterte i Scandinavian Folklore. Målet var å nå det publikummet som ikke har spesialkunnskapen, eller som tidligere ikke har vært så interessert i folkedrakter, men som gjerne tar til seg folkekulturen som finnes i draktene gjennom å se på vakre bilder og lese kort, lettfattelig informasjon. Ettersom Laila har reist hele sitt liv og vært interessert i alle kulturers tekstiler fikk bøkene også engelsk tekst, slik at flere skulle kunne ta del i hennes arbeid.

    Laila Durán er selvlært fotograf som har jobbet i over femten år i reklamebyrå og bokforlag. På "location" gjør hun alt selv, fra sminke, frisere, style, finne rekvisitter og gi regi. Alle bilder har kun naturlig lys fordi hun mener at jo mindre utstyr fotografen har, jo bedre slapper modellene av. I bøkene hennes finnes kun amatørmodeller. De er hennes venner, bekjente, museumsansatte, eller folk hun har spurt på gaten. Det de har til felles er at de ofte er fra stedet draktene kommer fra.

    Bøkene designer hun selv. Fra tiden da hun jobbet som Art Director, har hun med seg mange års erfaring med layout og grafisk design. Mesteparten av tekstene i bøkene skriver hun selv, men hun samarbeider også med skribenter som har spesialkompetanse.

    Hennes norske bakgrunn har gjort at hun gjerne reiser hjem til Norge og jobber. I samarbeid med flere norske museer gir hun ut ytterligere fire nye titler i år. Bøkene er laget i samarbeid med bla. Norsk Folkemuseum, Universitetet i Oslo, Setesdalsmuseet, Sunnmøre Museum, Heimen Husflid, flere bunadtilvirkere og private samlere. Vil dere følge hennes arbeid med bøkene, blogger hun med tekster og bilder fra reisene sine på folklorefashion.durantextiles.com