Om Laila Durán

Laila Durán växte upp bland tyger i sin mors och farmors syateljé och började tidigt sy egna kläder. Intresset för textilier har följt henne hela livet och hon har varit grossist både inom modetextilier och historisk textil. Kontakten med historiska textilier fick hon genom att arbeta med Skandinaviens största kostymateljéer. Efterfrågan från operahusen och nationalscenerna förde henne till fabrikerna i Europa och snart även till Indien där egen småskalig tillverkning var möjlig. 2003 startade hon Duran Textiles AB tillsammans med sin sambo, konstnären och illustratören, Torkel Henriksson och textilvetaren Martin Ciszuk. Duran Textiles reproducerar historiska textilier från museisamlingar och har idag en omfattande kollektion av handtryckta kattuner och historiska sidentyger.  
Läs mer på: www.durantextiles.com

    I sitt sökande efter förlagor till nya tyger att rekonstruera kom Laila Durán ständigt i kontakt med nordiska folkdräkter via museernas samlingar. Så 2010 bestämde hon sig för att göra en serie "Coffe-table-böcker" med tema Skandinaviska folkdräkter som resulterade i Scandinavian Folklore. Syftet var att fånga den publik som normalt inte har kunskap eller som tidigare inte intresserat sig så mycket för folkdräkter men som gärna tar till sig det överflöd av folklig kultur som finns i dräkterna - genom att titta på vackra bilder och läsa korta enkla informationstexter. Efter som Laila har rest hela sitt liv och varit intresserad av alla kulturers textilier så fick böckerna även en engelsk text för att fler skulle kunna ta del av hennes arbete.

    Laila Durán är en självlärd fotograf, men hon har jobbat i över femton år på reklambyråer och bokförlag. På "location" gör hon allt själv, från att sminka, frisera, styla, hitta rekvisita och ge regi. Alla bilder har bara naturligt ljus efter som hon menar att ju mindre utrustning fotografen har ju bättre slappnar modellerna av. I hennes böcker finns bara amatörmodeller. De är hennes vänner, bekanta, museumanställda, eller också har hon frågat någon på gatan. Gemensamt är att nästan alla är från de platser där deras dräkter kommer ifrån.

    Hennes norska bakgrund har naturligtvis gjort att hon gärna reser "hem" till Norge och jobbar. I samarbete med ett flertal norska museer ger hon ut ytterligare fyra nya titlar i år. Böckerna är gjorda i samarbete med bl a Norsk Folkemuseum i Oslo, Oslo Universitet, Setesdalsmuseet, Sunnmøre Museum, Heimen Husflid och en mängd olika bunadtillvirkere och privata samlare. Vill ni följa arbetet med böckerna så bloggar hon med texter och bilder från sina resor på: folklorefashion.durantextiles.com