Skandinavisk tekstiltradisjon, folkedrakter og bunader

Tekstil- og drakttradisjonene i Skandinavia er temaet for bøkene som utgis av Duran Publishing. Dette relativt nye og lille forlaget har gitt ut bokserien Scandinavian Folklore, og fire nye bøker er nå på vei. Bøkene er laget av Laila Durán i samarbeid med museer og private samlere, og er ment som inspirasjon til alle som er interessert i skandinaviske tekstiler, folkedrakter og bunader.

Broderte bunader

Broderte bunader: hundre år med norsk bunadhistorie.
Pris 246.- NKR www.adlibris.no
Pris 258.- SKR www.adlibris.se

Som en av få i Norge som forsker på bunad har kulturhistoriker Anne Kristin Moe fordypet seg i de broderte bunadenes historie, fra broderte folkedrakter til bunadmønster i treskjæring og rosemaling. Aldri før har så mange av Norges mest kjente bunader blitt vist sammen med foreleggene.
I boken vises flere hundre av Laila Duráns fantastiske fotografier av både gamle og nye bunader. Nå får man se bunadene på en måte man aldri før har sett i de historiske interiørene der de engang ble brukt, og i den storslåtte naturen der de gjerne ble presentert for snart hundre år siden. Her vises nye bilder sammen med historiske bilder som ikke tidligere er publisert.

Scandinavian Folklore
Vol. I and Vol. II

Scandinavian Folklore Vol. I (2011)
ISBN 978-91-633-8318-2
Scandinavian Folklore Vol. II (2012)
ISBN 978-91-633-8316-8
Scandinavian Folklore Vol. III (2013)
ISBN 978-91-980785-0-3 

Scandinavian Folklore Vol. III

Den nye boken i Scandinavian Folklore-serien er Vol. III.
På sine reiser fra den samiske kulturen i nord, til Sørlandets strender og svenske Skåne, formilder fotografen Laila Durán mer av bunad- og folkedrakttradisjonen som fremdeles er levende i dag. Med fokus på hverdagsliv, håndverk og lokale tekstiltradisjoner, gir hun dere nok en utgave med mer enn 600 spektakulære bilder.
Tekst og foto Laila Durán.
Norsk, svensk og engelsk tekst.

Ny bok!

Bunader og tradisjoner fra Setesdal
Format: 24x32 cm, 186 sidor
ISBN 978-91-980785-3-4 

Denne boken handler om tradisjonene i Setesdal og om setesdalsbunaden - den som tidligere var folkedrakten. Her får vi møte folk fra Bykle, Valle og Bygland, kledd i sine fineste bunader, men vi får også se hvordan hverdagen kunne te seg for folk før i tiden. I boken vises flere hundre bilder, tatt gjennom hele året, slik at vi kan følge årstidene og arbeidet på gardene. Med vekt på hverdagslivet, praktisk håndverk og lokal tekstiltradisjon, vil du møte mennesker i alle faser av livet. Barnedåp, konfirmasjon og bryllup feires, men vi får også være med på høyånna, og se kvinner som spinner og vever.

De mest populære bunadene i Norge

Populære Bunader.
Str: 15x21 cm, 66 sider.
Pris 53.- NKR www.adlibris.no 
Pris 63.- SKR www.adlibris.se

Med fokus på festbunadene som ble laget på begynnelsen av 1900-tallet, presenterer fotografen og forfatteren Laila Durán mer en tretti forskjellige bunader fra hele landet. Boken er laget som en enkel oversikt over noen av de mest populære bunadene i Norge. Her vises 100 fargerike fotografier fra områder der folkedrakten gikk i ubrutt tradisjon over til bunad, og fra de steder der de broderte bunadene ble laget etter forelegg fra gamle plagg og gjenstander.

Norsk og engelsk tekst.

Følg oppdateringer på bloggen

Laila Duran (Duran Publishing AB) blogger på folklorefashion.durantextiles.com

 


Utgivelser i 2015


I siste del av boken presenteres det arbeide som lærerinnen Bergit K.Rike gav til Norsk Ordbok i slutten på 1920-tallet. Hennes bunadkledde dukke, bunad plagg og hesten med kløvjesadel, gir oss et fantastisk inblikk i det lokale språkmateriale fra Valle, der drakttradisjonen i Setesdal har sitt kjerneområde.
Boken er ment som en populær beskrivelse og inspirasjon for alle som er interessert i bunader og gamle tradisjoner fra Setesdal.
Boken er laget av fotografen og forfatteren Laila Durán i samarbeid med Setesdalsmuseet og Norsk Ordbok 2014.

Utgivelser i 2016

Kronebruden er en bok om bruden og bryllupstradisjonene i Norge og Sverige. Boken er tenkt som en inspirasjon til enhver som ønsker å tilføye et hint av fortiden i sitt eget bryllup. I dag velger flere og flere å gifte seg, og mange søker inspirasjon i de fargerike og spektakulære brudene fra fortiden. Dette er en coffe-table bok med hundrevis av fotografier av de mest luksuriøse, fargerike og eksotiske brudene i Skandinavia. En fargefest fra en tid lenge før noen hadde hørt uttrykket «less is more».

Tekst og foto: Laila Duràn.
Norsk, svensk og engelsk tekst.

På finsk TV.
Laila Durán og tv-verten Camilla Forsén-Ström, i et avsnitt av serien STRÖMSÖ, samtaler om arbeidet med bokserien Scandinavian Folklore